Αν έχετε την απορία “πώς να φτιάξω ιστοσελίδα” και ψάχνετε τις κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Με τον παρακάτω οδηγό θα σας δείξουμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε μια ιστοσελίδα μόνοι σας και χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού.

Δεν χρειάζεται να ξέρετε καμία γλώσσα και δεν θα χρειαστεί να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα σε html ή php.

Πώς να φτιάξω ιστοσελίδα

Βήμα 1. Επιλέξτε τη σωστή πλατφόρμα

Πριν ακόμα ασχοληθείτε με την απόκτηση ενός domain name (όνομα χώρου), με το πακέτο web hosting (πακέτο φιλοξενίας) που θα χρειαστείτε, τα χρώματα και το σχέδιο που θα έχει η ιστοσελίδα, θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη πλατφόρμα.

Αρκετά χρόνια πριν, όταν ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά με την κατασκευή ιστοσελίδων, οι περισσότερες έπρεπε να φτιαχτούν με κώδικα PHP αν ήταν δυναμικές σελίδες και με HTML κώδικα αν ήταν στατικές, ενώ και στις δύο περιπτώσεις, ο κώδικας περιείχε CSS.

Χρειαζόταν πολύς χρόνος μέχρι να μάθει κανείς τον κώδικα και ακόμα περισσότερος για να μπορέσει ο προγραμματιστής να φτιάξει μια σελίδα με το αποτέλεσμα που ήθελε.

Αν δεν γνωρίζετε καθόλου κώδικα δεν συνιστούμε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε, διότι είναι θέλει πολύ χρόνο και δεν είναι πια απαραίτητο. Ειδικά αν θέλετε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα τώρα!

Πώς να φτιάξω ιστοσελίδα

Ακόμα όμως και να μάθετε μια γλώσσα προγραμματισμού, το αποτέλεσμα ενδέχεται να μη σας ενθουσιάσει και η ιστοσελίδα ενδέχεται να δείχνει παλιά.

Ας μην το κρύβουμε, το 2017 οι περισσότερες εταιρίες και χρήστες δημιουργούν ιστοσελίδες στο ίντερνετ με τη βοήθεια συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου, τα CMS.

Με αυτά μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια ιστοσελίδα υψηλών προδιαγραφών και χωρίς να γνωρίζετε ούτε μια γραμμή κώδικα.

Τι είναι τα CMS; Πώς να φτιάξω ιστοσελίδα; Είναι δωρεάν;

Απαντάμε αμέσως, ναι, τα περισσότερα CMS είναι δωρεάν και για εγκατάσταση και για χρήση. Αυτές οι πλατφόρμες διευκολύνουν πολύ τα πράγματα, γιατί είναι πολύ εύκολες στην εγκατάσταση και την χρήση.

Ενώ παραμένουν απλές τόσο στη διαχείριση όσο και στη μετέπειτα χρήση. Σιγουρα είναι η καλύτερη λύση για να φτιάξετε ιστοσελίδα δωρεάν και χωρίς να γνωρίζετε προγραμματισμό.

Οι πλατφόρμες διαχείρισης περιεχομένου είναι ιδανικές για πολλούς τύπους ιστοσελίδων. Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε χρήματα για την κατασκευή ιστοσελίδων διότι είναι δωρεάν.

Δεν χρειάζεται να προσλάβετε τεχνικούς για τη διαχείριση τους και είναι εξαιρετικά εύχρηστες. Στα κείμενα, για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε αντιγραφή / επικόλληση.

Ποια πλατφόρμα να επιλέξω για να φτιάξω σελίδα;

Πάμε να δούμε ποιες χρησιμοποιούνται περισσότερο. Εδω θα σας δώσουμε μια συμβουλή, επιλέξτε μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των προγραμματιστών.

Έτσι θα έχετε πρόσβαση σε οδηγούς και βοήθεια άμεσα, καθώς θα βρείτε πολύ σχετικό υλικό. Λογικό;

Επισκεφτήκαμε το buildwith και στα στατιστικά βλέπουμε ότι υπάρχουν 3 CMS για κατασκευή ιστοσελίδας που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης.

Το WordPress με ποσοστό 55%, το Drupal με ποσοστό 19% και το Joomla με ποσοστό 7%. Το wordpress έχει το υψηλότερο ποσοστό και όχι άδικα γιατί είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση και την χρήση.

Αν όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο, δείτε εδώ τον οδηγό για το Joomla.

Να θυμάστε ότι και στις δυο περιπτώσεις, το Joomla και το Drupal είναι λίγο δύσκολα για έναν απλό χρήστη του internet.

Δεν θα τα χαρακτηρίζαμε δύσχρηστα, αλλά χρειάζονται μερικές απλές γνώσεις παραπάνω.

Φτιαχνεις σελίδα; Να γιατί σου προτείνουμε το WordPress

Σύμφωνα με τους χρήστες, το wordpress είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση. Το πιο σημαντικό είναι ότι:

Eίναι δωρεάν

Δεν θα δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ ούτε για τη χρήση του, ούτε και για την εγκατάσταση του. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει μια τεράστια κοινότητα υποστήριξης.

Αρκετοί έμπειροι χρήστες που είναι πίσω από αυτό βοηθούν τους νέους χρήστες στα πρώτα τους βήματα.

Το WordPress είναι πολύ εύκολο

Αν χρησιμοποιείτε ήδη προγράμματα κειμένου τότε ξέρετε πώς να προσθέτετε περιεχόμενο. Δηλαδή αν ξέρετε να προσθέτετε κείμενο και φωτογραφίες στα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, τότε γνωρίζετε την τεχνική.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται η προσθήκη και στο WordPress.

Το wordpress είναι ευέλικτο

Όπως κάθε δωρεάν CMS, έτσι και αυτό παρέχει τεράστια ποικιλία από δωρεάν templates (θέματα), δηλαδή υπάρχουν δωρεάν χιλιάδες έτοιμα σχέδια για την σελίδα σας.

Επίσης περιλαμβάνει μια βάση με χιλιάδες διαφορετικά plugins. Με τα plugins μπορείτε να προσθέτετε πρόσθετες λειτουργίες, όπως φόρμες επικοινωνίας, φίλτρα, ηλεκτρονικό κατάστημα και δεκάδες άλλα.

Δεν χρειάζεται να ξέρετε κώδικα

Όπως γράψαμε παραπάνω, για να μάθετε κώδικα και τα βασικά του προγραμματισμού, θα χρειαστείτε ασύμφορα πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα μάλλον δεν θα σας ικανοποιήσει.

Το WordPress κατά τη δημιουργία της σελίδας και τη ρύθμιση των παραμέτρων συμπεριφέρεται σαν να γράφει τον κώδικα για λογαριασμό σας.

Και έτσι μπορείτε να προσθέσετε τα στοιχεία που θέλετε όπου θέλετε χωρίς να ξέρετε προγραμματισμό.

Ιδανικό για οποιαδήποτε ιστοσελίδα

To Wordress έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε τύπο σελίδας.

Για παράδειγμα, μπορείτε με τη βοήθειά του να φτιάξετε μια απλή προσωπική σελίδα με τα ενδιαφέροντα σας, την επαγγελματική σελίδα σας, τη σελίδα της εταιρίας σας ή ακόμα και να φτιάξετε ένα πλήρες ηλεκτρονικό κατάστημα.

Φτιάξτε ιστοσελίδα με το WordPress, το συνιστούμε

Σε γενικές γραμμές, αν αναρωτιέστε “πώς θα φτιάξω ιστοσελίδα”, τότε το συγκεκριμένο CMS είναι ιδανικό. Ειναι η πιο εύκολη πλατφόρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και είναι αρκετά ευέλικτη.

Ανυπομονείτε; Tο WordPress μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Αλλά περιμένετε, μην το κάνετε ακόμα. Πρώτα θα χρειαστείτε ένα όνομα χώρου (π.χ. toonomamou.gr) και χώρο, δηλαδή ένα πακέτο φιλοξενίας για να το στήσετε και να φαίνεται στο ίντερνετ.

 

Βήμα 2. Αποκτήστε domain και χώρο

Αφού αποφασίσατε ότι το wordpress είναι ιδανικό για τις ανάγκες σας, το ίδιο και εμείς, τότε πριν προβείτε στην εγκατάσταση του θα πρέπει να αποκτήσετε τρία σημαντικά πράγματα:

#1. Domain name – Όνομα χώρου, μια διεύθυνση όπως to_onomamou.gr.
#2. Πακέτο Web Hosting, το πακέτο φιλοξενίας που θα κάνει τη σελίδα να φαίνεται στο internet.
#3. Αξιόπιστη Τεχνική υποστήριξη, που θα πρέπει να παρέχει η εταιρία από όπου θα αγοράσετε το πακέτο φιλοξενίας.

Το Domain name είναι σημαντικό κομμάτι για την ιστοσελίδα σας, γιατί έτσι θα σας βρίσκουν οι επισκέπτες.

Αυτό το όνομα χώρου θα πληκτρολογούν, για παράδειγμα, στον Chrome, ώστε να εμφανίζεται η σελίδα σας στον υπολογιστή τους. Το όνομα χώρου από τη στιγμή που θα το αγοράσετε έχει ισχύ για δυο χρόνια αν είναι .gr και έναν χρόνο αν έχει άλλη κατάληξη.

Πιο κάτω θα σας πούμε τον τρόπο για να το αποκτήσετε δωρεάν.

Το πακέτο φιλοξενίας web hosting είναι σαν να νοικιάζετε έναν χώρο, φυσικό χώρο με τη μόνη διαφορά ότι αυτός ο χώρος είναι στο internet και είναι άυλος. Το πακέτο φιλοξενίας αποθηκεύει όλο το website και το εμφανίζει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Ο πάροχος host ρυθμίζει τις παραμέτρους και είναι υπεύθυνος ώστε αυτός ο χώρος να είναι διαθέσιμος και να λειτουργεί σωστά. Φυσικά έχει λάβει τα μέτρα του έτσι ώστε να μην είναι κάτω η σελίδα σας για πολλές ώρες.

Ειναι πολύ βασικό η σελίδα σας να είναι διαθέσιμη συνέχεια και όλο το 24ωρο.

Σημειώστε ότι χωρίς domain name και πακέτο φιλοξενίας δεν μπορείτε να έχετε ιστοσελίδα. Το WordPress είναι δωρεάν αλλά υπολογίστε το κόστος του domain γύρω στα 10 ευρώ το χρόνο και περίπου 3 – 5 ευρώ για ένα καλό πακέτο φιλοξενίας.

Φυσικά το κόστος δεν ξεπερνά ένα καλό καφέ καπου έξω και σίγουρα δεν είναι υπερβολικό για να φτιάξετε ιστοσελίδα.

Απο πού θα αγοράσω domain name και hosting;

Κάντε αυτό που κάνει ο περισσότερος κόσμος, αγοράστε ένα πακέτο φιλοξενίας από τη Sideservers, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Γιατί; Διότι θα βρείτε web hosting πακέτα που είναι αξιόπιστα, λειτουργούν σωστά και παρέχεται υποστήριξη ακόμα και στο wordpress.

Επίσεις υπάρχει και μια θαυμάσια επιλογή που θα σας λύσει τα χέρια. Σε κάθε πακέτο φιλοξενίας μπορείτε να ζητήσετε να εγκατασταθεί το wordpress από το τεχνικό τμήμα, άμεσα.

Ακόμα το πακέτο φιλοξενίας περιλαμβάνει “εγκατάσταση με ένα κλικ” δηλαδή μέσα από το πακέτο φιλοξενίας θα εγκατασταθεί αυτόματα το wordpress και έτσι θα μπορείτε να φτιάξετε άμεσα την ιστοσελίδα σας.

Είναι το μοναδικό πακέτο φιλοξενίας που αν εγκαταστήσετε το wordpress θα ελέγχει συνέχεια την ασφάλεια της σελίδας.

Θα κάνει αυτόματα αναβαθμίσεις στο WordPress, σε επίπεδο template και plugins, χωρίς να χαλάει κάτι στην σελίδα.

Συμβουλή, αν αγοράσετε πακέτο φιλοξενίας για δυο χρόνια θα κερδίσετε δωρεάν το domain name. Οπότε θα γλιτώσετε χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αγοράσετε από άλλους hosts ένα domain name και ένα πακέτο φιλοξενίας. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να φιλοξενήσετε την σελίδα σας στον υπολογιστή του σπιτιού σας.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο και ξεφεύγει από τον οδηγό του άρθρου “πώς να φτιάξω ιστοσελίδα”. Εμεις προτείνουμε να σκεφτείτε καλά την επιλογή της εταιρίας hosting που θα χρησιμοποιήσετε για την ιστοσελίδα σας.

Είναι κρίσιμη επιλογή, διότι η σελίδα πρέπει να φορτώνει γρήγορα για να μπορείτε να είστε ψηλά στα αποτελέσματα της Google.

Όταν αποκτήσετε domain name και πακέτο web hosting, θα αποκτήσετε και προσωπικούς λογαριασμούς email. Δηλαδή αν το domain name είναι to_onomamou.gr τότε θα μπορείτε να έχετε δωρεάν διευθύνσεις του τύπου info@to_onomamou.gr κτλ.

Είναι σίγουρα καλύτερο να έχετε επαγγελματικό λογαριασμό email από ανώνυμους λογαριασμούς στο hotmail.

Αν έχετε ήδη στην κατοχή σας domain name και πακέτο φιλοξενίας τότε προχωρήστε στο Βήμα 3 που εξηγεί πώς να εγκαταστήσετε το wordpress και να φτιάξετε την ιστοσελίδα δωρεάν.

Ποιο domain name να επιλέξω;

Όπως γράψαμε νωρίτερα, αν επιλέξετε τη Sideservers για να αγοράσετε και να κατοχυρώσετε ένα όνομα χώρου, τότε να ξέρετε ότι σας το παρέχουμε δωρεάν μαζί με την αγορά πακέτου φιλοξενίας.

Σημειωνουμε πιο κάτω μια σειρά από συμβουλές για την αγορά του domain name:

Η πρώτη που δίνουμε είναι η εξής: αν η ιστοσελίδα θα φτιαχτεί και για εμπορική χρήση, θα ήταν καλό το domain name να περιέχει το βασικό αντικείμενο. Δηλαδή αν πουλάτε καρότσια, τότε το domain θα μπορεί να είναι karotsia-xyz.gr .

Γιατί αυτό θα βοηθήσει αρκετά στο SEO της σελίδας και θα εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Αν θέλετε να φτιάξετε ιστοσελίδα για προσωπική χρήση ή ακόμα και για δοκιμή τότε η αγορά του domain name μπορεί να είναι είτε το όνομα σας είτε το ψευδώνυμο σας.

Αν η ιστοσελίδα είναι για επαγγελματική χρήση τότε καλό θα ήταν το domain name να είναι ίδιο με το όνομα της επιχειρήσης για να μπορούν να σας βρίσκουν εύκολα οι ήδη πελάτες και οι συνεργάτες σας.

Εμείς για παράδειγμα αποκτήσαμε το domain name sideservers.com διότι είναι το όνομα της επιχείρησης.

Τα ονόματα χώρου τελειώνουν συνήθως σε .gr . com .net κτλ , τους τελευταίους μήνες έχουν παρουσιαστεί ονόματα με περίεργες καταλήξεις όπως .host .shop κτλ. Αυτά τα ονόματα είναι ιδανικά, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να τα αποκτήσετε και κοστίζουν ακριβότερα.

Σε γενικές γραμμές δοκιμάστε να τα αποφύγετε αν κάνετε τα πρώτα βήματα στην κατασκευή σελίδων και επιλέξτε τα κλασικά. Επίσεις είναι πολύ καινούργια και ο κόσμος δεν έχει μάθει ακόμα να τα χρησιμοποιεί.

Έχετε άλλες συμβουλές για την αγορά domain name;

Σίγουρα υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε περισσότερο για την αγορά domain name:

#1. Είναι μοντέρνο και έξυπνο; Αν εμφανιστεί η ιστοσελίδα σας με ένα όνομα που δεν έχει άμεση σχέση με το προϊόν σας, θα είναι λίγο δύσκολο να εδραιωθεί αλλά όχι ακατόρθωτο, διότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και χρήμα μέχρι να αφομοιωθεί από τους επισκέπτες σας.

#2. Το θυμάμαι εύκολα; Τα μεγάλα και σύνθετα domain names είναι δύσκολο να απομνημονεύονται. Αν περιέχουν ειδικούς χαρακτήρες όπως παύλες τότε μπορεί ο επισκέπτης να μπερδευτεί εύκολα.

Φροντίστε το domain name να είναι μικρό και εύηχο, ειδικά αν περιλαμβάνει ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες.

#3. Μου αρέσει; Το ιδανικό είναι να αποκτήσετε ένα όνομα που θα είναι εύηχο και θα σας αρέσει.

#4. Είναι διαθέσιμο; Αρκετά από τα ονόματα χώρου έχουν ήδη κατοχυρωθεί. Για να δείτε αν το όνομα που θέλετε να αγοράσετε είναι ελεύθερο τότε μπείτε στην φόρμα αναζήτησης domain name, έτσι ώστε να δείτε αν μπορείτε να το αποκτήσετε.

Τι πρέπει να σιγουρέψετε πριν το επόμενο βήμα

Κάντε έναν έλεγχο στο πακέτο φιλοξενίας και στο όνομα χώρου. Τα έχετε; Τα είχατε και έχουν λήξει; Αγοράστε πακέτο φιλοξενίας και σιγουρευτείτε ότι περιέχει εγκαταστάσεις με ένα κλικ.

Βήμα 3. Εγκατάσταση και ρύθμιση ιστοσελίδας

Υπέροχα! Έχετε Domain name και πακέτο φιλοξενίας για να ξεκινήσουμε μαζί και να φτιάξουμε ιστοσελίδα δωρεάν. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να κάνουμε την εγκατάσταση του CMS δηλαδή τoυ WordPress

Εγκατάσταση WordPress

1. Πώς να φτιάξω ιστοσελίδα με το WordPress με την βοήθεια του One click setup

Κάθε αξιόπιστη εταιρία φιλοξενίας παρέχει στο πακέτο web hosting εγκατάσταση του wordpress με ένα απλό κλικ. Δηλαδή υλοποιεί την εγκατάσταση το ίδιο το πακέτο φιλοξενίας χωρίς να χρειάζονται ειδικές γνώσεις.

Αν έχετε πακέτο φιλοξενίας στη Sideservers τότε αυτή η επιλογή είναι ήδη διαθέσιμη στον πίνακα ελέγχου του πακέτου φιλοξενίας.

Το WordPress είναι έτοιμο για εγκατάσταση στην τελευταία του μοντέρνα έκδοση, η οποία παρέχει μεγάλη ευκολία στο να φτιάξετε ιστοσελίδα.

Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να εγκαταστήσετε το WordPress:

1. Κάντε είσοδο στον πίνακα ελέγχου του πακέτου φιλοξενίας.
2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο wordpress που υπάρχει πάνω δεξιά.
3. Συμπληρώστε το Domain name που έχετε.
4. Πατήστε εγκατάσταση.
5. Είστε έτοιμοι!

2. Πώς να εγκαταστήσω το WordPress χειροκίνητα

Αν για κάποιο (και ανεξήγητο) λόγο το πακέτο φιλοξενίας είναι αγορασμένο από άλλο host και δεν περιέχει την εγκατάσταση του wordpress με ένα κλικ τότε θα σας δώσουμε οδηγίες για να το εγκαταστήσετε μόνοι σας χειροκίνητα.

1. Κάντε download το WordPress από εδώ
2. Φτιάξτε έναν νέο φάκελο στον υπολογιστή σας και κάντε unzip όλο το περιεχόμενο
3. Μπείτε στον πίνακα ελέγχου του πακέτου φιλοξενίας και δημιουργήστε μια νέα βάση mysql και τον χρήστη.
4. Σημειώστε το όνομα της βάσης, το όνομα χρήστη και απομνημονεύστε τον κωδικό πρόσβασης.
5. Ψάξτε στα αρχεία για το wp-config-sample.php και αλλάξτε το όνομα σε wp-config.php
6. Ανοίξτε με το Notepad (Σημειωματάριο) το wp-config.php και αλλάξτε τα παρακάτω:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’); – Σημειώστε το όνομα της βάσης από το βήμα 3.
define(‘DB_USER’, ‘username_here’); – Σημειώστε το όνομα χρήστη της βάσης από το βήμα 3.
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’); – Σημειώστε τον κωδικό χρήστη της βάσης από το βήμα 3.

Κάντε save το αρχείο, όχι rename.

7. Συνδεθείτε με τον FTP client, π.χ. τον Filezilla
8. Αν στον φάκελο http υπάρχει αρχείο index.php ή index.html τότε διαγράψτε το.
9. Ανεβάστε όλο το περιεχόμενο του φακέλου που δημιουργήσατε στον υπολογιστή σας.
10. Όταν ολοκληρωθεί το upload, ανοίξτε τον internet browser και πληκτρολογήστε το URL: todomain_sas.gr/wp-admin/install.php
11. Θα δείτε τα παρακάτω, συμπληρώστε τα και πατήστε εγκτάσταση.

Αυτό ήταν, τώρα στο URL: todomain_sas.gr/wp-admin μπορείτε να ξεκινήσετε να χτίζετε την ιστοσελίδα σας.

Επιλέξτε theme, template και γραφικά για τη σελίδα σας

Όταν εγκαταστήσετε το wordpress και πληκτρολογήσετε το todomain_sas.gr σε έναν internet browser, όπως είναι ο Chrome, τότε θα δείτε το παρακάτω:

 

Αυτό φυσικά είναι το αρχικό θέμα (theme) του wordpress. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το κρατήσετε αλλά να θυμάστε ότι έχουν το ίδιο και αναρίθμητοι άλλοι χρήστες.

Αυτος είναι ένας σοβαρός λόγος για να επιλέξετε νέο theme ή template, όπως ονομάζονται τα γραφικά στην αργκό και την κοινότητα του wordpress.

Δειτε μερικά ολοκληρωμένα templates από άλλες σελίδες που έχουν φτιαχτεί με wordpress.

Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι κάνατε καλά που επιλέξατε ως CMS το WordPress για να φτιάξετε ιστοσελίδα μόνοι σας, διότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άλλα templates που μπορείτε να χρησιμποιήσετε δωρεάν.

Πού θα βρω δωρεάν templates για τη wordpress σελίδα μου;

1. Κάντε είσοδο στην περιοχή του διαχειριστή wordpress, είναι το σημείο από όπου θα μπορείτε να φτιάχνετε, να αλλάζετε και να βελτιώνετε τη σελίδα σας.

Το Backend (ή αλλιώς περιοχή διαχειριστή) θα το βρείτε στο URL : To_onoma_ths_selidas.gr/wp-admin και μοιάζει κάπως έτσι:

Τα πάντα έχουν ονόματα εκεί και είναι πολύ εύκολο να τα βρείτε, Εδώ δίνουμε και μια συμβουλή:

Για να βάλετε Ελληνικά στο WordPress θα πρέπει να μπείτε στην περιοχή διαχειριστή και στην πρώτη επιλογή των settings (μπάρα αριστερά) να επιλέξετε ως γλώσσα (Language) τα Ελληνικα και να πατήσετε Save. Εύκολο;

Πρόσβαση στα δωρεάν templates και themes.

Οταν μπείτε στην περιοχή του διαχειριστή έχετε πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες δωρεάν themes έτσι ώστε να φτιάξετε τη σελίδα σας όπως την θέλετε. Για να βρείτε τα themes θα κάνετε κλικ στην αριστερή μπάρα.

Βρίσκονται κάτω από το Appearance (Εμφανιση). Εκει λοιπόν θα κάνετε άλλο ένα κλικ στα Themes (Θέματα) . Αμέσως θα εμφανιστούν δεκάδες δωρεάν θέματα για να διαλέξετε.

Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν πολλά δωρεάν θέματα και μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στη σελίδα που φτιάχνετε χωρίς δέσμευση ή αγορά.

Να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σελίδες από όπου μπορείτε να αγοράσετε ακόμα πιο επαγγελματικά θέματα. Μια από αυτές είναι η themeforest.net και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Την προτείνουμε γιατί μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο theme για τη σελίδα σας με μόλις 10 εύρο και ο κατασκευαστής παρέχει και δωρεάν βοήθεια.

Εγκατάσταση νέου θέματος template

Όταν επιλέξετε το template ή θέμα που θέλετε να εγκαταστήσετε στην ιστοσελίδα που φτιάχνετε, θα κάνετε ένα κλικ πάνω στο “ενεργοποίηση” που υπάρχει σε κάθε template της λίστας.

Μολις πατήσετε εκεί, η εγκατάσταση θα γίνει αυτόματα και δεν θα σας ζητήσει κάτι άλλο. Σημειωστε σε αυτό το σημείο το εξής: αν έχετε ήδη περιεχόμενο στη σελίδα σας και θέλετε να αλλάξετε μετά θέμα, έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα templates κάνουν αυτόματη εγκατάσταση και δεν σβήνουν ό,τι με τόσο κόπο έχετε φτιάξει.

Πώς να προσθέσω περιεχόμενο και νέες σελίδες

Μόλις είδαμε πώς να εγκαταστήσετε νέο template στη σελίδα σας και ήδη αρχίζει να δείχνει όμορφη. Τωρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να ανεβάζουμε περιεχόμενο στη νέα ιστοσελίδα που φτιάχνουμε.

Προσθήκη σελίδων και επεξεργασία

Θέλετε μια νέα σελίδα, όπως τη σελίδα “υποστήριξη” που υπάρχει στην κορυφή της σελίδας που διαβάζετε;

1. Δείτε την μπάρα των επιλογών δεξιά, επιλέξτε το pages- “Σελίδες” και κάντε ένα κλικ στο add new – “πρόσθεση νέας”
2. Όταν μπείτε θα δείτε μια οθόνη που μοιάζει με κειμενογράφο. Εκεί λοιπόν θα προσθέσετε το κείμενο σας. Από εκεί θα προσθέσετε τις φωτογραφίες σας και όποιες άλλες λεπτομέρειες θέλετε.
3. Πατήστε αποθήκευση και αυτό ήταν. Τόσο εύκολα φτιάξατε την πρωτη σελίδα στην ιστοσελίδα σας και είναι ήδη διαθέσιμη για τους επισκέπτες σας.

 

Πρόσθέστε τις σελίδες στο κεντρικό μενού

Αν θέλετε η νέα σελίδα σας να φαίνεται στο κεντρικό μενού του θέματος και να είναι διαθέσιμη για clicks από τους επισκέπτες σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Κάντε κλικ στο Appearance – Εμφάνιση και μετά στο Menus – Μενου. Βρίσκονται στην αριστερή κεντρική μπάρα στον κεντρικό πίνακα του διαχειριστή, το Backend.

2. Βρειτε τη σελίδα που μόλις φτιάξατε στο παράθυρο Pages και κάντε κλικ στο κουτάκι τσεκ. Αμέσως μετά πατήστε στο Add to menu Προσθήκη στο μενού

3. Κάντε κλικ στο αποθήκευση μενού.

 

Προσθέστε blog posts

Αν θέλετε να έχετε και blog στη νέα ιστοσελίδα σας τότε το wordpress έχει ήδη εγκατεστημένο τον αντίστοιχο μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να έχετε blog στην ιστοσελίδα σας και να το ανανεώνετε τακτικά.

Περίπου δυο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Όσο περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο διαθέτει το blog σας, τόσους περισσότερους επισκέπτες θα αποκτήσει η σελίδα σας.

Εφόσον επιλέξατε να αποκτήσετε blog, τότε το κομμάτι που σας ενδιαφέρει στο wordpress είναι τα posts και οι κατηγορίες. Μπορείτε να ανεβάσετε διάφορα posts σε διάφορες κατηγορίες που θα δημιουργήσετε.

Για να φτιάξετε μια νέα κατηγορία στο blog της ιστοσελίδας, πηγαίνετε στo Post που υπάρχει στην αριστερή κάθετη μπάρα και κάτω από εκεί θα βρείτε την επιλογή Categories.

Αφου κάνετε κλικ εκεί, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια νέα κατηγορία ή να αλλάξετε το όνομα μια κατηγορίας που υπάρχει ήδη.

Αλλάξτε τον τίτλο και τα tags

Το όνομα μιας σελίδας συνοψίζει το περιεχόμενό της. Εξάλλου είναι ένα σημαντικό κομμάτι από το οποίο οι μηχανές αναζήτησης εξετάζουν και αντλούν στοιχεία για τη νέα ιστοσελίδα σας.

Όσο καλύτερες λέξεις έχει ο τίτλος τόσα περισσότερα κλικ μπορεί να λάβετε από επισκέπτες, όταν σας ψάχνουν μέσω μηχανών αναζήτησης.
Να θυμάστε πάντα να αλλάζετε τους τίτλους που βάζετε στα post του blog της σελίδα σας. Φροντιστε να είναι διαφορετικοί και πρωτότυποι, αλλά να περιέχουν και λέξεις-κλειδιά.

Τα Tags και τα Taglines προστίθενται μετά από τον τίτλο σε κάθε σελίδα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Για να αλλάξετε τον κύριο τίτλο της σελίδα σας και να προσθέσετε tags θα πρέπει να κάνετε κλικ στο Settings και μετά να επιλέξετε General. Οι επιλογές που θα αλλάξετε είναι το Site Title και το Tagline.

Απενεργοποιήστε τα σχόλια στο blog και τις σελίδες

Μερικά websites, ειδικά τα εταιρικά δεν θέλουν οι επισκέπτες να αφήνουν σχόλια κάτω από ένα post. Για να το πετύχετε αυτό, θα κάνετε το εξής:
1. Όταν φτιάχνετε νέα σελίδα ή νέο post θα κάνετε κλικ στο screen options που βρίσκεται πάνω αριστερά.
2. Καντε κλικ στο Discussion box, όπου θα βρείτε την επιλογή Allow comments
3. Ξε-τσεκάρετε αυτό το κουτάκι.

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε τα σχόλια από παντού δεν έχετε παρά να μπείτε στο Settings και να κάνετε κλικ στο Discussion. Εκεί, στην επιλογή Allow people to post comments, θα ξε-τσεκάρετε το κουτάκι και μετά θα πατήσετε Save.

Δημιουργία μιας στατικής πρώτης σελίδας

Πολλοί χρήστες έχουν επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας και ρωτούν πως θα κάνουν την πρώτη σελίδα στο wordpress να περιέχει σταθερό περιεχόμενο.

To CMS WordPress από προεπιλογή δείχνει στην πρώτη σελίδα κείμενα όπως ένα απλό μπλογκ. Αυτο φυσικά δεν αρέσει σε αρκετούς νέους χρήστες και μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα.

Στατική ονομάζεται μια σελίδα που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν εννοούμε τη στατική σελίδα που είναι φτιαγμένη σε html. Στο wordpress κάθε φορά που προσθέτουμε ένα νέο άρθρο στο μπλογκ μας, αυτό εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα.

Αυτό λοιπόν θέλουμε να αντικαταστήσουμε με ένα σταθερό περιεχόμενο. Για να κάνουμε στατική την πρώτη σελίδα θα πρέπει :

1. Να πάμε στα Settings και μετά να κάνουμε κλικ στο Reading
2. Εκεί θα επιλέξουμε μια στατική σελίδα ως πρώτη σελίδα. Θα πρέπει να την έχουμε ήδη φτιάξει για να εμφανίζεται στο μικρό μενού.

Πώς ρυθμίζουμε και φτιάχνουμε την κάθετη μπάρα στα αριστερά;

Αν έχετε παρατηρήσει αρκετές ιστοσελίδες που έχουν φτιαχτεί με το WordPress, έχουν μια μπάρα στα αριστερά που εμφανίζει διάφορα στοιχεία: τις κατηγορίες, τα Tags, ημερολόγιο και διάφορα άλλα.

Αν θέλετε να τα ξεφορτωθείτε όλα αυτά και να προσθέσετε καινούργια, τότε θα κάνετε τα παρακάτω:

1. Καντε ένα κλικ στο Appearance και μετά στο Widgets που βρίσκονται στον πίνακα διαχειριστή και ελέγχου του wordpress.
2. Απο εκεί κάνετε drag and drop όποια κουτάκια σας ενδιαφέρουν προς το περιεχόμενο της sidebar.
3. Απο τα περιεχόμενα της sidebar μπορείτε να πατήσετε το delete για να τα διαγράψετε. Όσα από αυτά δεν θέλετε.

Καπου εκεί υπάρχει και ένα πολύ χρήσιμο κουτάκι που ονομάζεται HTML box. Αυτο είναι ένα κουτί μέσα στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε κάποιο κείμενο ή κώδικα.

Εγκαταστήστε plugins και βελτιώστε τη σελίδα σας

Τι είναι τα plugins στο WordPress; Είναι κομμάτια κώδικα που προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας καθώς την φτιάχνετε. Όταν λέμε κώδικα, δεν εννοούμε κώδικα που πρέπει να γράψετε εσείς.

Ειναι έτοιμες ρουτίνες που απλά τις εγκαθιστάτε για να λειτουργήσουν. Τα plugins προσθέτουν απίθανες λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας.

Αν θέλετε για παράδειγμα να προσθέσετε ένα μεγάλο μπάνερ με φωτογραφίες ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τότε θα εκμεταλλευτείτε τη λειτουργικότητα των plugins

Πώς προσθέτω ένα plugin;

Για να εγκαταστήσετε ένα νέο plugin θα πάτε στο Plugins και μετά στο Add new. Αυτές οι επιλογές βρίσκονται φυσικά στον πίνακα διαχείρισης του WordPress.

Σημειώστε ότι υπάρχουν πάνω από 28.000 δωρεάν plugins από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο για τη σελίδα σας. Η εγκατάσταση του είναι εύκολη.

Οταν διαλέξετε το plugin που θέλετε να εγκαταστήσετε, θα κάνετε κλικ στο Install. Βρίσκεται στο κουτί του κάθε plugin.

Ποια είναι τα πιο βασικά plugins που πρέπει να εγκαταστήσω;

Αφου λύσαμε την απορία “πώς να φτιάξω ιστοσελίδα” θα σας βοηθήσουμε να τη βελτιώσετε και θα σας προτείνουμε 3 βασικά plugins που πρέπει να έχει κάθε ιστοσελίδα που έχει φτιαχτεί με wordpress. Είναι τα παρακάτω:

1. Google analytics. Ειναι ένα από τα βασικότερα που πρέπει να έχει μια νέα ιστοσελίδα. Αφού δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο Google analytics θα πρέπει να τον συνδέσετε με τη wordpress ιστοσελίδα σας.

To Google analytics είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο που μετρά τους επισκέπτες της σελίδας σας παρέχοντας αναλυτικά, λεπτομερή στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα κρατά και πολλά άλλα χρήσιμα στατιστικά.

2. Contact Form 7. Αν θέλετε οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας να επικοινωνούν μαζί σας, τότε αυτό το plugin είναι ιδανικό. Μέσω του contact form 7 θα φτιάξετε με δυο κλικ μια σελίδα που περιέχει τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας σας.

Προσέξτε η σελίδα να επικοινωνεί με τον smtp και να περιέχει πραγματικό email λογαριασμό. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε.

3. Yoast SEO. Αν φτιάχνετε την πρώτη ιστοσελίδα σας, σίγουρα θα έχετε διαβάσατε κάπου για τον όρο SEO. Με αυτό το εργαλείο μπορείτε να κάνετε εύκολο SEO στη σελίδα σας και χωρίς κόστος.

Το SEO μιας σελίδας είναι σημαντικό για να μπορούν να σας βρίσκουν οι νέοι επισκέπτες ή οι μελλοντικοί πελάτες σας.

Συγχαρητήρια, μόλις φτιάξατε ιστοσελίδα δωρεάν

Αν ακολουθήσατε τα παραπάνω απλά βήματα τότε τώρα θα έχετε αποκτήσει την ιστοσελίδα σας, η οποία θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα έχει άψογη εμφάνιση. Τελικά δεν ήταν δύσκολο, σωστά;
Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να αμελείτε τη σελίδα σας στο internet. Οσο την αμελείτε, τόσο χάνονται επισκέπτες. Δοκιμάστε να την ανανεώνετε συχνά για να μπορεί να σας αποφέρει το αποτέλεσμα που επιδιώκετε.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

Υ.Γ. Αν βρήκατε αυτό τον οδηγό χρήσιμο, τότε μπορείτε να τον κάνετε share στα social media.